ВЕСТИ 
НАГРАДИ

Екипажот на МакеДокс ги симнува едрата на кои се отсликаа неверојатни расприкажани слики. Дел од нив, полесно ги забележаа ноќните стражари и ги издвоија како значајни. НАГРАДА КРОМИД ЗА НАЈДОБАР

ContinueContinue
НОЌНИ ПРИКАЗНИ

Брановите на бескрајното време добиваат своја единствена форма кога се одбиваат од камените ѕидови на Куршумли ан. И веројатно тоа е едно од малкуте места кое може да ги обликува

ContinueContinue
ПРОМЕНА ВО ПРОГРАМАТА!

Документарните филмови кои вчера (недела, 20.08.2017), поради неповолни временски услови, не беа прикажани во киното ПРЕД Куршумли ан ќе се прикажуваат во следните термини и кина: 21.08 Понеделник Кинотечно кино

ContinueContinue
СТУДЕНТСКИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

Оваа година на менито на студентската програма ќе имате прилика да ги вкусите најновите, свежи, ситно сецкани визуелни деликатеси од целиот свет. Дваесетте филмови од студентската програма во еден посебен

ContinueContinue
ИЗЛОЖБА НА ФОТОГРАФИИ

www.instagram.com/darosulakauri/ Кога времето е жешко, прошетката низ гратчето Киатура личи на замаглен подиум во некој клуб. Надземните рудници прават илузија на видлива манганова прашина. Главната река Квирила, која тече низ

ContinueContinue
ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА И ФАМИЛИИ

Ако тврдиме дека кромидот раѓа кромид, не смееме да ги игнорираме најмладите кокарчиња. Програма за деца, млади и родители, голема фамилијарна пица со кромид во Спомен-собата на Гоце Делчев во

ContinueContinue
КНИГА ПОД СМОКВА

Нашата магична смоква често наликува на дрвото на животот и познанието. Тешко дека ќе се најде подобро место за промоција на доку-книга. „Социјалниот архетип во документарниот филм“ е насловот на

ContinueContinue
НЕМА КАРТИ!

Картите за отворањето на МакеДокс и проекцијата во Куршумли ан на 19.08 (сабота) се распродадени! Достапни се уште само 100 карти за концертот на Фолтин од 23 ч. по цена

ContinueContinue
ЌЕ ОТОВОРИМЕ СО ЉУБОВ

На 19ти август, ќе ги испратиме штрковите, ќе се повикаме на пронајдокот на Луј Дагер, ќе им оддадеме почит на Спутник, на Белка и Стрелка, ќе им го честитаме празникот

ContinueContinue
МУАБЕТИ ПОД СМОКВА

Еден ден, стотици години од сега, којзнае дали луѓето ќе веруваат дека под старата раскошна смоква во задниот дел на Куршумли ан во Скопје секое лето се заседнувале едно чудо

ContinueContinue
ЗЕМЈА ВО ФОКУС- ГРУЗИЈА

Во толкувањето на бројот 8, симбол на вечноста, времето нема улога. На осмото издание на „МакеДокс“ се фокусираме на Грузија – митската Колхида, земјата на златното руно. Овој пат не

ContinueContinue
ВОВЕДОВМЕ НОВА НАГРАДА НА МАКЕДОКС 2017

Кромидот кој досега го сечкавме некако ни се мешаше низ шопските и разните чорби. Сфативме дека е неправедно занемарен. Од оваа година на МакеДокс награда Сечкан кромид за кратка документарна

ContinueContinue
Работилница за визуелна нарација

Адетот налага да не се зборува многу во амам. Се ужива, мириса, се прочистува. Во Даут-пашиниот aмам, мастер-клас „1 слика, 1000 зборови“. Работилница за визуелна нарација. Петдневната работилница ја осмислија

ContinueContinue
Аналогна авантура на „МакеДокс“  – работилница за камера опскура

На два месеци пред почетокот на осмото издание на фестивалот, ве повикуваме да се пријавите на работилницата на која ќе си играме со самите почетоци на визуелниот запис. Накусо ќе

ContinueContinue